Jak wyświetlić zablokowany profil na Facebooku

Jak wyświetlić zablokowany profil na Facebooku?

5
(214)

Media społecznościowe w krajach zachodnich są w dzisiejszych czasach bardzo popularne i często z nich korzystamy. Codziennie czytamy wiadomości, które opublikowali nasi współpracownicy, czy znajomi. Interesuje nas to, co dzieje się z daną osobą- gdzie jest, co robi, z kim, i jakimi elementami swojego życia zawodowego bądź prywatnego dzieli się z innymi. 

Jednym z najbardziej popularnych portali, które odwiedzają miliony ludzi na całym świecie, jest oczywiście Facebook. Właściciel tego serwisu widząc wzrost popularności tematu, jakim jest bezpieczeństwo danych w internecie, postanowił dać jego użytkownikom możliwość zaktualizowania widoku danych na swoim profilu, a także blokowania innych kont. Jeśli jesteś zainteresowany tematem blokowania profili innych użytkowników Facebooka, koniecznie przeczytaj cały nasz artykuł!!

Co daje nam blokowanie innych użytkowników na Facebooku?

Pojedyncze blokowanie dostępu do informacji, znajdujących się na Twoim koncie, skutkuje kilkoma szczególnymi zmianami dotyczącymi widoku Twoich zdjęć oraz postów, które wcześniej bez problemu mogła oglądać dana osoba.

Przede wszystkim blokując daną osobę Facebook przestaje traktować ją jako jednego z Twoich znajomych. Ale to nie wszystko, co daje Ci opcja „zablokuj”.

Osoba, którą zablokowałeś, nie będzie mogła wyszukiwać więcej Twojego profilu za pomocą wyszukiwarki dostępnej na Facebooku. Nie będzie mogła też oglądać Twoich postów, ani komentarzy czy reakcji pod innymi zdjęciami. Twoje konto przestanie istnieć w społeczności tej osoby. Dodatkowo, dana osoba nie będzie w stanie rozpocząć z Tobą konwersacji w aplikacji Messenger. Jeżeli wcześniej ze sobą pisaliście to wasze rozmowy zostaną zapisane w historii, więc dalej będziesz mieć do nich dostęp. W przypadku, gdy jesteś członkiem grupy, na której znajduje się zablokowana przez Ciebie osoba, pojawi się komunikat, że ona również jest jej członkiem.

Zapamiętaj- możesz blokować tylko te osoby, które są Twoimi znajomymi. Niżej znajdują się dwie opcje zabezpieczeń konta dla osób, które masz w swoim gronie znajomych, jak i dla tych, których tam nie ma.

Jak zablokować kogoś na Facebooku

Jak zablokować kogoś na Facebooku?

Facebook to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych mediów społecznościowych, które jest z nami już od wielu lat. Dzielimy się tam różnymi wiadomościami z naszego życia prywatnego, na przykład ślubem, nowonarodzonym dzieckiem, czy zdjęciami z wakacji. Niektórzy ludzie nie mają nawet pojęcia o tym, że ich profil jest publiczny, a co za tym idzie, może go wyszukać i zobaczyć każdy. Nawet Ci, których nie mamy w gronie znajomych, mają możliwość zobaczenia każdego naszego postu i zdjęcia.

Aby uchronić się przed nieznajomymi powinniśmy blokować dostęp do informacji znajdujących się na naszym profilu. Jest to szybkie i proste. Wystarczy, że wykonasz te cztery kroki:

  1. Wejdź w swój profil na Facebooku,
  2. Przejdź do zakładki „Ustawienia”,
  3. Wybierz kategorię „Ustawienia prywatności i narzędzia”,
  4. Kliknij wybrane przez siebie ustawienia widoczności profilu, ograniczając ją dla konkretnej grupy odbiorców.

W ten łatwy sposób zabezpieczysz własne konto przed dostępnymi dla każdego informacjami zamieszczanymi na swoim profilu.

Natomiast, jeśli chcesz ograniczyć dostęp niektórych informacji ze swojego profilu dla konkretnej osoby, zastosuj inne działania. Oto one:

  1. Wejdź na profil osoby, którą chcesz zablokować,
  2. Kliknij w ikonę trzech kropek, które widnieją z prawej strony pod zdjęciem w tle,
  3. Wybierz opcję „Zablokuj”.

Często pojawiającym się pytaniem, związanym z personalnym blokowaniem konkretnej osoby, jest to „Czy osoba, którą dodałem do zablokowanych, widzi lub dostanie wiadomość o zablokowaniu?”. Nie, osoba zablokowana nie dostanie żadnego powiadomienia. Możliwe jednak jest to, że użytkownik zacznie sam coś podejrzewać, bo przestaną pokazywać mu się Twoje posty. Czasami mija kilka tygodni, a nawet miesięcy, a zablokowane osoby nie zauważają tego, że została na nie nałożona blokada.

lajki do komentarza fb

Jak zobaczyć użytkowników, którzy mnie zablokowali?

Blokowanie konkretnego użytkownika na platformie Facebook daje Ci kilka korzystnych przywilejów, na przykład brak możliwości wyszukania Twojego profilu, a także zobaczenia twoich zdjęć, postów, komentarzy i pozostawionych reakcji. Zablokowany użytkownik nie jest w stanie skontaktować się z Tobą za pomocą aplikacji Facebook, jak i Messenger. Jeśli podejrzewasz jednak, że to Ty zostałeś zablokowany, możesz to sprawdzić. Oto kilka szybkich działań, które mogą Ci w tym pomóc:

Przeanalizuj wyniki swojego wyszukiwania

Wyniki Twojego wyszukiwania to jedna z pierwszych rzeczy, która poinformuje Cię o tym, czy pokażą Ci się informacje na temat profilu, który właśnie szukasz. Nie jest to jedyne działanie, ale jedno z pierwszych, które powinieneś wykonać, aby upewnić się, czy zostałeś zablokowany przez danego użytkownika. Istnieje taka możliwość, że jednak ta osoba skasowała swoje konto, czego powodem mogła być chęć zaprzestania dzielenia się swoimi prywatnymi lub zawodowymi informacjami, czy zdjęciami.

Drugim ważnym krokiem do potwierdzenia lub odrzucenia swoich podejrzeń są konwersacje na Messengerze. Nawet wtedy, kiedy dany użytkownik usunął konto, to dalej będziesz mieć możliwość do historii czatu. Jeśli nie możesz wysłać żadnej wiadomości bądź pojawiają Ci się informacje z wiadomością „Wysyłanie wiadomości do Użytkownika zostało zablokowanie”, to może być to kolejny dowód na to, że została na Ciebie nałożona blokada.

Spytaj o to Waszych wspólnych znajomych:

Zadanie pytania na ten temat Waszym wspólnym znajomym jest najwiarygodniejszym działaniem. Na pewno potwierdzi lub odrzuci to Twoje podejrzenia. Jeśli inny użytkownik może bez żadnego problemu wyszukać profil danej osoby, to oznacza, że Ty zostałeś zablokowany. Upewnij się tylko, że osoby pomagające Ci muszą być wspólnymi znajomymi osoby, którą podejrzewasz o zablokowanie. Jeśli Twoi znajomi nie należą do grona znajomych tej osoby, to nie musi pokazać im się cały profil blokującego, bo może mieć on ograniczoną widoczność profilu.

Publikowanie informacji, w której oznaczysz dany profil

Publikując post lub zdjęcie, na którym będziesz chciał oznaczyć użytkownika podejrzanego o zablokowanie, ale nie będziesz mógł tego zrobić, to również jest potwierdzenie tego, że Twoje konto zostało zablokowane. Jest to wystarczający dowód na to, że nie możesz już dodawać informacji na temat innego użytkownika.

Czy jest sposób na to, by wejść na profil osoby, która zablokowała mnie na Facebooku

Czy jest sposób na to, by wejść na profil osoby, która zablokowała mnie na Facebooku?

Tak, istnieje jeden sposób na to, abyś mógł wejść na profil osoby, która Cię zablokowała- musisz założyć drugie konto. Założenie innego, nowego konta nie jest skomplikowanie, bo jedyne co się zmienia do Twoja skrzynka pocztowa. Z nowego profilu będziesz bez żadnych komplikacji mógł sprawdzać nowości na koncie danej osoby, jak i wyszukiwać jej profil. Pamiętaj, że ten sposób zadziała tylko wtedy, gdy użytkownik ma ustawiony status profilu na publiczny. W momencie, gdy osoba ograniczy swoją widoczność do minimum, to niestety założenie nowego konta na Facebooku nic nie da.

Coraz częściej spotykamy się z ludźmi, którzy skupiają się na tym, jakie publiczne informacje ze swojego życia prywatnego publikują na Facebooku. Ty też masz możliwość ograniczenia widoczności swojego profilu dla innych, blokowania ich, ale również sam możesz zobaczyć, jak wygląda to od drugiej strony. Przeczytałeś właśnie nasze wskazówki, dzięki którym możesz zabezpieczyć własne konto oraz jak obejść te zabezpieczenia.

Czy ten poradnik był pomocny?

Wybierz gwiazdki, aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 214

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *