Wykryto logowanie do Twojego konta Facebook – co to znaczy

Wykryto logowanie do Twojego konta Facebook – co oznacza ten komunikat?

4.9
(69)

Co oznacza „Wykryto logowanie do Twojego konta Facebook”?

Dostałeś powiadomienie o nowym logowaniu do Twojego konta na Facebooku? Jeśli to nie Ty logujesz się z nowego urządzenia, z którego wcześniej nie korzystałeś, może to oznaczać tylko jedno – ktoś niechciany wkradł się na Twoje konto. Obecnie coraz więcej czasu spędzamy w sieci i na portalach społecznościowych. Na swoich profilach udostępniamy zdjęcia oraz informacje nie tylko nasze, ale także naszych rodzin i znajomych, nic więc dziwnego, że chcemy aby nasze konta i dane były bezpiecznie i chronione na najwyższym możliwym poziomie.

Pierwszym krokiem do utrzymania naszych danych z dala od hakerów i złodziei danych jest ochrona loginów i haseł. Nie bez powodu jednym z najczęściej powtarzanych przez specjalistów zdań dotyczących bezpiecznego logowania jest „Nigdy nie podawaj nikomu swojego hasła„. Być może osoba, której udostępnisz swoje dane do logowania nie wykorzysta ich w nieodpowiednich celach, jednak im więcej osób posiada Twoje hasło, tym większe prawdopodobieństwo, że dane te zostaną upublicznione.

Jeśli Twoje konto zostanie zhakowane, a Ty nie wiesz co zrobić w tej sytuacji, koniecznie przeczytaj nasze poniższe wskazówki. Zastosowane odpowiedniego szybko pomogą uniknąć Ci przejęcia konta.

Kup lajki na instagram

Co zrobić kiedy wykryto u mnie logowanie do konta na Facebooku?

Jeśli dostaniesz powiadomienie o nowym logowaniu do Facebooka, nie denerwuj się. Stres z pewnością nie pomoże rozwiązać sytuacji, a działanie w pośpiechu i bez konkretnego planu może nawet pogorszyć sytuację. Co musisz zrobić jako pierwsze, jeśli to nie Ty logujesz się do swojego konta? W powiadomieniu, które dostałeś natychmiast kliknij „To nie ja” – pamiętaj jednak, że taka opcja dostępna jest tylko dla użytkowników, którzy mają włączone powiadomienia o logowaniach z nierozpoznanych urządzeń. Jeśli nie masz włączonych powiadomień, z pewnością warto to zmienić. Facebook sam wyśle Ci wiadomość o nowym logowaniu i nie będziesz musiał samodzielnie sprawdzać aktywności swojego konta. Po kliknięciu „To nie ja” koniecznie wyloguj się z konta na wszystkich urządzeniach, zmień hasło na nowe, najlepiej niestosowane na innych portalach społecznościowych, a także włącz dwuetapową weryfikację konta.

Jak włączyć powiadomienia o nierozpoznanych logowaniach?

Powiadomienia o nierozpoznanych logowaniach możesz włączyć zarówno w aplikacji, jak i w przeglądarce logując się na swoje konto Facebook.

Jak zmienić je w aplikacji?

  1. Po zalogowaniu się do swojego konta wejdź w menu (trzy poziome kreski w prawym, górnym rogu).
  2. Na samym dole listy menu wejdź w zakładkę „Prywatność – skróty”.
  3. Kliknij na „bezpieczeństwo konta”, a następnie „włącz powiadomienia o nierozpoznawanych logowaniach”.

Jak zmienić je w przeglądarce?

  1. Po zalogowaniu się na swoje konto Facebook w przeglądarce wejdź w menu (znajdziesz je w prawym, górnym rogu – ikona strzałki skierowanej w dół)
  2. W zakładce „Ustawienia i prywatność” kliknij w opcję „Prywatność – skróty”.
  3. Wybierz opcję „Otrzymuj powiadomienia o nierozpoznanych logowaniach”, a następnie wykonuj wszystkie polecenia, które pojawią się na ekranie.

Jak chronić swoje konto na Facebooku przed obcymi logowaniami?

Aby uchronić swoje konto przed niepożądanymi logowaniami warto stosować kilka prostych wskazówek:

  • Włącz dwuetapową weryfikacje konta, która jeszcze przed zalogowaniem powiadomi Cię o próbie przejęcia Twojego konta.
  • Ustaw mocne hasło, najlepiej takie, którego nie wykorzystujesz na innych portalach społecznościowych.
  • Unikaj logowania się na nieznanych urządzeniach, do których nie masz zaufania.
  • Nigdy nie udostępniaj swojego hasła, nawet najbliższym osobom.
  • Dodaj urządzenia, z których logujesz się najczęściej do listy urządzeń zaufanych.
  • Włącz na swoim koncie powiadomienia o nieznanych logowaniach.

Czy ten poradnik był pomocny?

Wybierz gwiazdki, aby ocenić

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba ocen: 69

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.